Itä-Porissa sijaitseva Kartanon alue koostuu täysin omakotitaloista, joista suurin osa on yli 70 vuotta vanhoja. Alue on Porin tyylipuhtaimpia rintamamiestaloalueita, sillä alueelle ei ole rakennettu juurikaan uutta, vaan viereen syntynyt Harmaalinnan alue on purkanut rakentamis- painetta poispäin. Vuonna 2005 Kartanossa asui 425 asukasta.
– 21.5.1942 Porin maistraatti hyväksyi ensimmäisten asuintalojen piirustukset.
– Ensimmäiset asuintalot olivat Alvar Aallon suunnittelemat kahden asunnon tyyppitalot.
– Asemakaava vahvistettiin 30.8.1943.
– Etäisyys Kartanosta Porin keskustaan on n. 6,6 km, Ulvilan keskustaan n. 2 km.
Kartanossa toimi vuoteen 2006 pieni Väinölän koulun sivupiste viipalekoulu, jossa olivat luokat 1 ja 2. Nykyisin Kartanon lapset käyvät Väinölän koulua. Kartanossa on toiminut oma postitoimisto ja kolme ruoka- ja sekatavara- kauppaa, kioski sekä baari. Tänä päivänä Kartanossa toimii kukkakauppa sekä muita yrityksiä.
Kartanon alueelta löytyy myös jalkapallokenttä, kuntorata ja retkeilyalue. Jalkapallokenttä oli jatkosodan aikana 40-luvulla saksalaissotilaiden ampumarata, ja paikkaa sanottiinkin Ampuskiksi, joka nimitys on kartanolaisilla alueesta edelleen käytössä. Samaisella kentällä kuvattiin FC Venus elokuvaa kesällä 2005. Ampuskin mäessä lasketellaan talvisin ahkerasti. Kartanon kahden kilometrin mittainen kuntorata on rakennettu talkoovoimin. Radasta on valaistu kilometrin osuus. Ampuskille on yhdistyksen talkoovoimin rakennettu vuonna 2019 ahkerasti koululaisten, päiväkotilaisten ja retkeilijöiden käyttämä laavu ja grilli, vuonna 2020 saatiin kaupungin hyvinvointirahoitusta talkoovoimin rakennettuihin kuntoportaisiin, vatsalihaspenkkeihin ja laavun viereiseen hirsipöytäryhmään sekä vuonna 2021 ylävartalolihaskuntolaitteeseen. Yhdistys on talkoovoimin karsinut voimakkaasti risukkoa ja ruohostoa säännöllisesti retkeilyalueella laavun läheisyydessä. Kaupunki on kiitettävästi osallistunut pyynnöstä alueen puiden karsimiseen ja toimittanut tarvittaessa kivituhkaa. Vuoden 2022 elokuussa vietettiin kaupungin hyvinvointirahoituksella kaikille avointa ja maksutonta ohjelmallista retkeily- ja kuntoilualueen eli ”Ampuskin” avajaista.
Kartanosta voit lukea lisää Kartanon pienkiinteistöyhdistyksen 2003 julkaisemasta Seppo Teleniuksen kirjoittamasta pienestä historiikista, Kartano: ”Lotinanpellosta” esikaupunkialueeksi. Kirjan hinta on 15 €, myyyntipaikka Kartanon Kukka.
Lähde: poritieto.fi & ”Kartanon kaupunginosa”, Matti Valkila